Lista produktów marki Lyofood
Żywność liofilizowana Lyofood
Lyofood to młoda, lecz już uznana marka na rynku outdoorowym, specjalizująca się w produkcji żywności liofilizowanej. Wyróżnia ją zaangażowanie w wysoką jakość i innowacyjność. Ta polska marka od lat cieszy się zaufaniem zarówno w kraju, jak i za granicą.
Historia Lyofood jest nierozerwalnie związana z Lyovit - firmą, która od ponad 20 lat jest liderem w produkcji liofilizowanych warzyw, owoców i ziół. Zaczynając od pierwszych posiłków dla polskich himalaistów, przygotowanych w 1998 roku, Lyofood kontynuuje misję dostarczania smacznej i wysokiej jakości żywności outdoorowej.
Oferta Lyofood jest bardzo bogata - począwszy od posiłków głównych, poprzez śniadania, a na wysokojakościowych liofilizatach owocowych kończąc. Dzięki liofilizacji, metoda konserwacji żywności opracowana w latach 40-50 XX wieku, każdy produkt Lyofood charakteryzuje się długim terminem przydatności do spożycia, zachowując jednocześnie doskonały smak i wartości odżywcze.
Lyofood nieustannie się rozwija, czego dowodem jest m.in. linia Lyo expedition. Produkty z tej linii zdobyły złoty medal na prestiżowych targach outdoorowych OutDoor w niemieckim Friedrichshafen, jako odkrycie produktowe roku oraz w kategorii najwyższa jakość i innowacyjność marki.
W naszej ofercie znajdziecie także Lyo powders - linię liofilizowanych warzyw i owoców w formie proszku, która idealnie sprawdzi się do sporządzania napojów wzmacniających.
Zachęcamy do przeglądania oferty Lyofood na naszej stronie. Bez względu na Wasze preferencje smakowe i potrzeby odżywcze, jesteśmy przekonani, że wśród produktów Lyofood znajdziecie coś dla siebie. Dzięki Lyofood, nawet najbardziej wymagające wyprawy stają się smaczniejsze!
Czym jest liofilizacja ?
Liofilizacja, inaczej sublimacja lub suszenie sublimacyjne, to proces konserwacji żywności, który pozwala na zachowanie jej właściwości odżywczych i smaku na długi czas. Początkowo metoda ta została opracowana w latach 40. i 50. XX wieku, głównie z myślą o konserwacji żywności dla astronautów oraz w ramach przygotowań do ewentualnego konfliktu nuklearnego.
Proces liofilizacji składa się z kilku etapów. Na początku produkt jest zamrażany, a następnie poddawany jest procesowi sublimacji w warunkach próżni. Sublimacja to bezpośrednia przemiana lodu w parę wodną, bez przechodzenia przez stan ciekły. To właśnie dzięki tej fazie procesu, liofilizaty zachowują swój pierwotny kształt, smak oraz wartości odżywcze.
Po sublimacji następuje proces desorpcji, podczas którego usuwane są ostatnie resztki wilgoci. Na koniec produkt jest szczelnie zapakowany, co pozwala na długotrwałe przechowywanie bez konieczności stosowania konserwantów.
Produkty liofilizowane są lekkie i łatwo przenośne, a ponieważ sublimacja usuwa z nich około 90% wody, mogą być przechowywane przez wiele lat bez utraty jakości. Przed spożyciem wystarczy dodać do nich wodę, co przywraca ich oryginalny smak i konsystencję. Właśnie z tego powodu liofilizaty są bardzo popularne wśród osób uprawiających aktywności outdoorowe, jak trekking, alpinizm czy żeglarstwo, gdzie niska waga i długa trwałość żywności są kluczowe.